Çocuğun kişilik gelişimi doğumla birlikte başlar ve 6 yaşına geldiğinde büyük oranda tamamlanır. Çocukların bilgiyi en güzel alma şekli taklit yöntemidir. Çocuk için ayna vazifesi gören anne ve babalar, hangi davranışları nasıl sergilerse çocuk onu kendisine örnek alır ve uygular. Bu nedenle anne ve baba namaz kılarak çocukları için ilk örneği oluşturmalıdır.
Rabbimiz : “(Ey Muhammed) Ailene namaz kılmalarını emret, kendin de onda devamlı ol. Biz senden rızık istemiyoruz, sana rızık veren biziz. Sonuç Allah’a karşı gelmekten sakınanındır.” (Tâhâ, 20/132) buyurmuştur. Çocuklarımızın temel din ve ibadet eğitiminin evde başladığı görülmektedir.Ev içerisinde namaz kılınan bir ortam oluşması çocukta ibadet şuuru kazandırmak ve sevdirmek adına atılan ilk adımdır.
Peki bizler namazı sevdirmek için neler yapmalıyız?
4-6 yaş arası çocuk için;
Namazı ilgi çekici hale getirerek, çocukların sevgi dolu bir merak edinmelerini sağlamak gerekir. Çocuk şarkılarıyla, çizgi filmlerle ve kitaplarla namaz eğitimi çeşitlendirilmelidir. Kendisine ait bir seccadesi, tespihi ve takkesi olmalıdır.
Birlikte ona özel seccade tasarlayıp, eğlenerek namaz etkinlikleri yapabilirsiniz.
Kıyam, Ruku, Secde oyunuyla namaz hareketlerini sevdirerek ve eğlenerek öğrenmesini sağlayabilirsiniz.
Siz namaz kılarken yanınızda seccadesiyle sizi taklid ederek namaz kılacağından emin olabilirsiniz.
7-11 yaş arası çocuk için;
Namazın Rabbimizden bize bir emir olduğu ve Allah’a şükredebilmek için mutlaka namaz kılmamız gerektiğini, kendisinin de artık namaz kılmasının gerektiğini güzel bir dille anlatın. Yaş gruplarına göre ilerleyin.
7-8 Yaş aralığı farzlara alışma, namazı ve namazda okunacak sureleri öğrenme dönemi
8-9 Yaş aralığı camiye ısındırma, tüm farzları kılma ve namaza dair temel ilmihal bilgilerini alma dönemi
9-10 yaş arası, Sünnetlere başlama dönemi
10 yaş ve sonrası, düzenli ibadet ve takip dönemidir.
Çocuğumuz namaza alıştırılırken ilk önce namaz kılmanın önemi ve güzelliği anlatılmalıdır. Evde cemaatle namaz kılınarak, birlikte sure ezberleri yapılarak sevgiyle başlanılmalıdır.
İbadet etmeden önce Abdest almamız gerektiği öğretilmeli. Namaz alışkanlığı kazanmaya çalışan çocuğumuza abdest alması için ısrarcı olunmamalı vakit gelmeden önce güzelce hatırlatmalar yapılmalıdır. Unutmamalıyız ki çocuğumuz abdest alışkanlığını namaz ile kazanacaktır.
Günlük planlamalarda, parka gitme, yemek yeme, kitap okuma gibi etkinlikler, namaz vakitleri esas alınarak programlanmalı; namazın vakti tanzim eden güçlü yönünden istifade edilmelidir. Bu duyarlılık, çocuğun zihnindeki zaman tasavvurunun şekillenmesine de katkı sağlayacaktır.
Her doğan islam fıtratı üzerine doğar, ibadet şuuru ve sevgi temeli ailede başlar. Namazın özü, Allah’ı anmak, Ona yönelmek ve Ona olan bağlılığımızı pekiştirmektir. Namaz kılmak nur’dur. Allah’a şükür nişanesi ve huzur kaynağıdır. Çocuklarımıza namaz alışkanlığı kazandırmanın en önemli yolu sevmek ve sevdirmektir.
Allah Rasûlü (sav) şöyle buyurmuştur: “Sağını solundan ayırt etmeye başladığında çocuklara namaz kılmayı emredin (öğütleyin).” (Sünen-i Ebu Davud)