Çocuklarımıza dua etmeyi öğretmeden önce duanın önemi ve gerekliliği anlatılmalıdır. Dua eğitimine Allah’ı çocuklarımıza tanıtarak ve sevdirerek başlamalıyız. Temel şart Allah’a imandır. İnsanın istek ve arzularını karşılayacak olan kudret sahibi yüce yaratıcımızdır. Dua Allah ile konuşmak ’tır. Her şeyi bilen, gören ve işiten bir Rabbimizin olduğuna ve bizlerin yardım, isteklerini karşılıksız bırakmayacağına çocuğumuz güvendirilmelidir. Severek ve inanarak birlikte dualar edilmeli ve alışkanlık kazandırılmalıdır.
Çocuklarınıza uyumadan önce okumaları için öğretebileceğiniz 3 DUA
1- Yattım Allah’ım Uyut beni, Yavaş yavaş büyüt beni, Sağ salim kaldır beni, Rahmetine daldır beni. Görünmez Kazalardan, Bilinmez Afetlerden, Her türlü Kötülükten, Allah’ım sen koru beni (4-6 yaş grubu )
2- Allah’ım! Bize dünyada da iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver. Allah’ım! Ayrılıktan, iki yüzlülükten ve kötü ahlâktan Sana sığınırım. Allah’ım! Beni bağışla, bana merhamet et, beni doğru yola ilet ve bana rızık ver. Allah’ım! Kötü ahlâklardan, kötü işlerden ve kötü isteklerden sana sığınırım. (Buhârî, “De’avat”, 55)
3- Bize yedirip içiren, ihtiyaçlarımızı görüp bizi barındıran Allah’a hamdolsun! Allah’ım! Canımı sana teslim ettim. Yüzümü sana çevirdim. İşlerimi sana havale ettim. Benden razı olmanı isteyerek, azabından korkarak, sırtımı Sana dayadım. Sana karşı, Senden başka sığınacak kimse yoktur. İndirdiğin kitaba ve gönderdiğin Peygambere inandım! (Buhari, “Vudu” 75)
Z KUŞAĞI ÇOCUKLARA TEMEL DİN EĞİTİMİ NASIL VERİLMELİ?
Çocuklarda dini gelişim ve eğitim anne karnında başlar. Bebeklikten, yetişkinlik çağına kadar rol model anne ve babadır. Özellikle 2000 ve sonrasında doğan ve literatürde Z Kuşağı olarak geçen gençlerin her geçen gün daha fazla modernleşen ve sekülerleşen dünyada, dinî hayata dair inanç ve tutumları nasıl anlatılmalıdır?
-Z Kuşağı, mantık ve şeffaflık arıyor.
Anlatılan temel dini konunun çocuğumuzun yaş grubuna hitap edecek derecede olmasına dikkat ederek, anlaşılır seviyeye indirilmesi gerekir. Fazla ayrıntılara girilmeden “Bir Müslümanın öğrenmesi ve bilmesi gereken” asıl ve önemli konular ele alınarak eğitime başlanılmalıdır.
-Z Kuşağı, kararlarını kendisinin vermesini önemsiyor.
Eğitime başlanılmadan önce kafasında oluşacak olan sorulara cevaplar verilmelidir. Mesela; Bir kimsenin din eğitimini neden öğrenmesi gerektiği, dini eğitim ve bilginin neden önemli olduğu anlatılmalıdır. Bu ilerleyiş ve öğrenimin kendisi için gerekli olduğu hissi vurgulanmalı ve kendi isteğiyle bu eğitimi seçmesi için gerekli meteryaller hazırlanarak eğitim verimli hale getirilmelidir.
-Z Kuşağı, bilgi birikimi ve yetkinlik anlamında karşısındakine güvenmezse, uzaklaşıyor.
Evde çocuklarımıza sadece kelimelerimizle İslam’ı anlatmaktan ziyade kendimizin düzenli olarak yaptığı ibadetler, hal ve davranışlar hitap eder. Ailemiz ve çevremiz çocuğumuzun fikir ve dine olan yaklaşımına dokunan etkenlerdir.
-Z Kuşağı, sorularına net istiyor cevaplar.
Net ve sonuç odaklı cevaplar verilmediğinde, heyecanını kaybedebiliyor. Mesleki ehliyetine güvenilir bir eğitmen aracılığıyla sevdirilerek din eğitimi verilmelidir. Yaş grubuna hitap edecek şekilde önce sevmeleri ve ilgisini çekmesi ön planda tutulmalıdır. Örneğin; İlgisini çekecek peygamber kıssaları, kısa surelerin anlamları ile yaşanmış hadiseler kendisinde merak uyandıracak ve araştırmalara başlayacaktır.
-Z kuşağı, sonuç odaklı olduğu için, yaptığı her işin ne amaçla yapıldığına dair bilgi bekliyor.
Temel din eğitiminin neden gerekli oluşu, temel ibadetlerin nasıl yapılması gerektiği anlatılmalı ve Allah a karşı olan sorumluluklarımız için neden sorumlu olduğumuzdan başlayarak kul olmanın önemine değinilmelidir. Kulluk görevlerimizin bizler için eziyet değil yaşadığımız hayatı depresyon, bunalım ve öfke’den uzak tuttuğunu bizi mutluluğa yaklaştırdığından bahsetmeliyiz.
İslam dini İnsan’a çok değer verir.İnsan kainattaki en değerli varlıktır. Din kulun hal, davranış ve yaşayışına yön veren, akıl yoluyla onu besleyecek bilgiler barındıran, her türlü kötülükten arındıran ve dünya hayatına değer katan ilahi bir inançtır.